Η τοποθεσία του χωριού της Λυγιάς όπου βρίσκονται οι κατοικίες  Εύ οιΚών  δίνει τη δυνατότητα για  πολλές εκδρομές ποικίλου ενδιαφέροντος που αξίζει να πραγματοποιήσει ο επισκέπτης.

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τις κατοικίες Ευ οιΚών και σε υψόμετρο 650 μέτρων συναντά κανείς το χωριό του Πύργου Κορινθίας. Ο οικισμός οφείλει το όνομά του στον υπάρχοντα από την Ενετοκρατία πύργο της οικογένειας Μαμωνά, γνωστό ως πύργο Κορδή, που πολλές φορές στέγασε το αρχηγείο του Κολοκοτρώνη και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για ένα μοναδικής επιβλητικότητας κτίσμα, ενώ την αυλή κοσμούν αιωνόβιες καρυδιές και μια πετρόχτιστη κρήνη.

Ζάχολη: Στα 15 χιλιόμετρα από τις κατοικίες Ευ οιΚών και σε υψόμετρο 750 μέτρων συναντά κανείς ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Κορίνθου. Με την επίσκεψη στο χωρίο να επιβάλλεται μπορείς κανείς να γευτεί ένα θαύμα φυσικής ομορφιάς.

 

Με μεγάλη ιστορία το χωριό της Ζάχολης έχει να σου διδάξει πολλά για το σθένος των ελλήνων επί τουρκοκρατίας, με τον Άγιο Γεώργιο να δεσπόζει εκεί για να σου θυμίσει πως κτίστηκε μέσα σε 39 ημέρες μετά από επιβολή του Τούρκου διοικητη καθώς οι προθεσμία των 40 ημερών όριζε πως θα γκρεμιζόταν ή θα γινόταν τζαμί. Στο χωριό της Ζάχολης θα συναντήσει κανείς και το ιδιαίτερης ομορφιάς μοναστήρι της Παναγιάς της Καταφυγιώτησσας που η κατασκευή του χρονολογείται το 1782.

  

Η ιδιαίτερης ομορφιάς λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Κατά το παρελθόν η λίμνη έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές, καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο της Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής.

Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Παλαιότερα υπήρχε εκεί η Μονή Αγίου Γεωργίου, αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα.

 

Η Στυμφαλία είναι ελώδης λίμνη της ορεινής Κορινθίας. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ.

‘Ενας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας: Η Λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στον Νομό Αχαΐας και στον Χελμό σε υψόμετρο 800 μέτρα. Δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου 1913 όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια 200 στρέμματα και βάθος 80 μέτρα. Γύρω και κοντά στην Λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, και Ζαρούχλα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση.

Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τις κατοικίες Ευ οιΚών συναντά κανείς το χωριό της Αχαΐας Διακοπτό, από εκεί ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει μια από τις πιο όμορφες διαδρομές της Ελλάδας με τον γνωστό οδοντωτό, σκαρφαλώνοντας το βουνό και να φτάσει στα Καλάβρυτα.

Η Μονή βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων στο δρόμο που ενώνει την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών με τα Καλάβρυτα, και είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου (απ' όπου και το όνομα της) της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού σε υψόμετρο 940 μέτρων. Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κύριος ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π. ενώ στο νάρθηκα οι τοιχογραφίες ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα, χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Συμεών και Θεόδωρο. Ενώ οι δύο αδελφοί βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα είδαν ο καθένας ξεχωριστά μια οπτασία με την εντολή να μεταβούν στην Αχαΐα και να βρουν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας από μαστίχα και κερί, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Τα Καλάβρυτα είναι ορεινή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας. Είναι χτισμένα στις πλαγιές των Αροανίων (Χελμός) σε υψόμετρο 735 μέτρων. Ίσως με μια από μεγαλύτερες ιστορίες η περιοχή Καλαβρύτων έχει να σου διδάξει τόσο από την επανάσταση του 1821 όσο και από την γερμανική κατοχή.

Τα Καλάβρυτα σήμερα αποτελούν πόλο έλξης τουριστών κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο καθώς διαθέτουν μία από τις καλύτερες υποδομές χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα λόγω κυρίως του χιονοδρομικού κέντρου που βρίσκεται εκεί. Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Αξιόλογους προορισμούς στην περιοχή των Καλαβρύτων αποτελούν επίσης τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, το πλατανόδασος των πηγών Αροανίου ποταμού στο Πλανητέρο, όπως επίσης το Σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά Αχαΐας και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που το διασχίζει ο περίφημος οδοντωτός σιδηρόδρομος.

Η Ακράτα είναι μια από τις ωραιότερες παραλιακές κωμοπόλεις του νομού Αχαΐας και αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου. Απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από τις κατοικίες και βρίσκεται σε μια πορεία διαρκούς αναβάθμισης των τουριστικών υποδομών της.

Η παραλία της Ακράτας αλλά και οι αμμουδιές των γύρω παραθαλάσσιων χωριών αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο όμως και οι ορεινές περιοχές της νότιας κυρίως Ακράτας παρουσιάζουν μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Αξίζει να επισκεφθείτε την μεταβυζαντινή μονή της Αγίας Τριάδος, η οποία χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και διαθέτει μια σημαντική συλλογή από θρησκευτικά κειμήλια και από σπάνια χειρόγραφα ενώ στα ορεινά η επίσκεψη στην λίμνη Τσιβλού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με την πρώτη ευκαιρία. Η αγορά της Ακράτας είναι σε επίπεδα μικρής πολής και μπορεί να καλύψει όλες σας τις ανάγκες.

Από τις καλύτερες επιλογές για μπάνιο αν σου αρέσει η λίγη ''φασαρία'' καθώς τα cafe-beach bar είναι σε υψηλό επίπεδο. Οι προτάσεις για έξοδο πολλές για όλες τις ώρες, τόσο για φαγητό όσο και για καφέ ποτό με τις επιλογές στον παραλιακό της δρόμο να κερδίζουν πάντα το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

  

Η Αιγείρα είναι μια παραλιακή κωμόπολη στα ανατολικά του Νομού Αχαΐας. Απέχει 10 χιλιόμετρα από τις κατοικίες και μπορεί κανείς να συναντήσει μια πλήρως οργανωμένη αγορά. Οι καφετέριες και οι ταβέρνες στο παραλιακό δρόμο κλέβουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη αφού βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα. Προσφέρεται για μπάνιο στις ήσυχες παραλίες της ενώ το βράδυ θα την προτιμήσει κάποιος περισσότερο για φαγητό.

Με θέα τον Κορινθιακό κόλπο σε υψόμετρο 350 μέτρα, βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, κοντά στην ομώνυμη πόλη. Η κατασκευή του χρονολογείται στα 280-250 π.Χ. Το κοίλο του λαξεύτηκε σε φυσικό βράχο και όπου αυτός δεν υπήρχε τοποθετήθηκαν λίθινα εδώλια. Η ορχήστρα επίσης, κατά το μεγαλύτερο μέρος της λαξεύτηκε στο βράχο. Την ελληνιστική περίοδο το σκηνικό ήταν διώροφο. Η συνολική χωρητικότητα υπολογίζεται σε 3.000 θεατές. Το κοίλο του θεάτρου διαιρείται από ένα διάζωμα σε δύο τμήματα. Το μήκος του είναι 30,70 μέτρα. H πόλη της Αιγείρας πρέπει να βρισκόταν σε ακμή μέχρι τον 4ον μ.Χ. αιώνα. Υποστηρίζεται ότι καταστράφηκε από ισχυρό παλιρροϊκό κύμα, θεωρείται όμως πιο πιθανό να καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό. Το Θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας έφεραν στο φως στις αρχές του 20ου αιώνα οι Αυστριακοί αρχαιολόγοι. Πρωτοκατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ και ανακατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Με την Αρχαία Αίγειρα, η οποία υπήρχε και πριν από την εποχή του Ομήρου έχουν ασχοληθεί πολλοί από τους αρχαίους συγγραφείς, οι οποίοι την εντοπίζουν μεταξύ Σικυώνος και Αιγίου. Ο Πολύβιος αναφερόμενος στη θέση της Αιγείρας γράφει ''... ή δέ τών Αιγειρατών πόλις έκτισται μεταξύ τής Αίγιέων και Σικυωνίων πόλεως, κείται δέ επί λόφων ερυμνών και δυσβάτων, νεύει δε προς τον Παρνασσόν'' (Η πόλη Αιγείρα βρίσκεται μεταξύ Αιγίου και Σικυώνος και είναι χτισμένη σε οχυρούς και δύσβατους λόφους, βλέπει δε προς τον Παρνασσόν).

   

Στο διπλανό χωρίο από τις κατοικίες θα συναντήσεις το Δερβένι, ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό του νομού Κορινθίας με περίπου 1500 κατοίκους, στα σύνορα με την Αχαΐα. Κατά την περίοδο 1999 - 2010 ήταν η έδρα του Δήμου Ευρωστίνης. Το όνομά του το πήρε από τη στενότητα της θέσεως ανάμεσα στο βουνό και την θάλασσα. από την τουρκική λέξη (derven= στενό πέρασμα).

Μια μικρή αγορά αλλά και ένα μεγάλο Super Market μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο πλήθος των αναγκών σας, ενώ μπορεί κανείς να βρει αξιόλογες ταβέρνες και καφετέριες όπου στις περισσότερες θα συνδυάσεις και το μπάνιο σου καθώς βρίσκονται δίπλα στην θάλασσα, για το βράδυ προσφέρεται για ένα χαλαρό ποτό στα μπαράκια πριν αναχωρήσεις για Ξυλόκαστρο ή Ακράτα για να συνεχίσεις το βράδυ σου.

  

Το Ξυλόκαστρο είναι παραθαλάσσια κωμόπολη της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας και βρίσκεται στα 13 χιλιόμετρα από τις κατοικίες.

Το Ξυλόκαστρο πήρε το όνομά του από ένα ξύλινο στρατώνα στην περιοχή που λειτουργούσε ο παρατηρητήριο κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Το Ξυλόκαστρο συνδυάζει απόλυτα της υπηρεσίες μιας μεγάλης πόλης με την ηρεμία της επαρχίας, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα καθώς θα μπορούσαμε να πούμε πως εκεί μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα, με μεγάλη αγορά να καλύψει όλες σου τις ανάγκες αλλά και διασκέδαση που μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα. Οι πολλές ταβέρνες και καφετέριες σε περιμένουν να απολαύσεις ότι θελήσεις επάνω στην παραλία ενώ η νυχτερινή διασκέδαση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Στην ανατολική άκρη της πόλης του Ξυλοκάστρου εκτείνεται το πανέμορφο «αισθητικό δάσος» του Πευκιά που χρονολογείται 300 και πλέον χρόνια και μήκος περίπου τα 2.000 μ Είναι ένας ιδανικός τόπος για περπάτημα και τρέξιμο απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τις μυρωδιές από τα κάθε λογής λουλούδια και φυτά. Μέσα στο δάσος θα συναντήση κανείς 3 café-beach bar για απολαύσει κανείς τα γαλαζοπράσινα νερά. Επί της κεντρικής πλατείας βρίσκεται η επιβλητική εκκλησία του πολιούχου του Ξυλοκάστρου ο Άγιος Βλάσιος. Οικοδομήθηκε την περίοδο 1908-1910 πάνω στα ερείπια παλαιότερης, τμήμα της οποίας ενσωματώθηκε στη σημερινή.

Είναι βυζαντινού ρυθμού με οκτάπλευρο ψηλό τρούλο. Η αγιογράφηση, έργο κυρίως του Σπ. Βασιλείου, άρχισε προπολεμικά και ολοκληρώθηκε το 1960. Το τέμπλο του είναι ένα καλλιμάρμαρο κόσμημα, δημιουργία των Αναστάσιου Ορλάνδου καθηγητή και Ευστ. Στίκα.

   

ΛυγιάΑπό τα πιο γραφικά παραθαλάσσια χωρία του Κορινθιακού, σαν μια μικρή γραμμή που χωρίζει το βουνό να μην αγγίξει την θάλασσα υπόσχεται...

Περισσότερα

ΕκδρομέςΗ ιδιαίτερη τοποθεσία του χωριού της Λυγιάς όπου βρίσκονται οι κατοικίες 'Ευ οιΚών επιτρέπει πολλές εκδρομές που αξίζει να πραγματοποιήσεις...

Περισσότερα

ΠρόσβασηΗ πρόσβαση με αυτοκίνητο γίνεται μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου Πατρών. Ακολουθείτε την έξοδο Ξυλόκαστρο και κατευθύνεστε προς...

Περισσότερα

Απολαύστε στιγμές χαλάρωσης σε μία μοναδική ατμόσφαιρα που σας προσφέρει το Εύ οιΚών!

Κάντε Κράτηση

marker  Λυγιά Ξυλοκάστρου, 20009         phonea  2743032941         phone  6944610328          at  info@evoikon.gr       facebook 32

Copyright © 2015 by k4net.grk4net.gr

Aποδοχή Cookies
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων για την παροχή των υπηρεσιών του, για να βεβαιωθούμε ότι η ιστοσελίδα είναι φιλική προς το χρήστη και την λειτουργικότητα της,
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies

This website uses cookies
We inform you that this site uses own, technical and third parties cookies to make sure our web page is user-friendly and to guarantee a high functionality of the webpage. By continuing to browse this website, you declare to accept the use of cookies